Over de geschiedenis van de loterij, loterijen

Keno geschiedenisDe geschiedenis van de loterij, loterijen

Wanneer is de eerste loterij ontstaan?

In de tijd van de Romeinen (Romeinse tijd)

In de tijd van de Romeinen, de keizer deelde op feestdagen briefjes uit, hij strooide ze in de ronde, men kon graan, olie en geld winnen. Omdat deze niet aangekocht hoefde te worden, kan u dit zien als de voorloper van de loterij.

Honderden jaren voor Christus; de Chinese overheid ging Keno-loten verkopen; bouw Grote Muur van China en steun “Goede doelen” in het land

Echter honderden jaren voor Christus, ging de Chinese overheid loterij-loten, “Keno-loten” verkopen. Met de opbrengsten financierde men fondsen, zoals van de Grote Muur van China. Sinds dien was dit een manier om geld in te zamelen voor de “Goede doelen” in het land.

Historische momenten van de loterij-geschiedenis

Overigens hierbij nog wat historische momenten van de loterij-geschiedenis:

  • De eerste tombola loterijen dateren uit de 15de (vijftiende) eeuw in het noorden van Europa;
  • De eerste loterij is ontstaan in Genua (in Italië) in de 16de (zestiende) eeuw;
  • Snel werd het een traditie om loterijen in meerdere landen te spelen zoals de loterij Viking-loterij Viking Lotto (opgericht in 1995 (negentienvijfennegentig)), samenwerking tussen de nationale loterijen van Zweden, Ijsland, Denemarken, Estland, Noorwegen, Finland, Letland en Litouwen. Die dus in Scandinavische landen gespeeld wordt;
  • Maar ook Multi-nationale loterijendie de grootte van de loterij-jackpot prijzen afstemt op het aantal te verkopen loterij-loten, zoals in de Verenigde Staten Lotto*America (nu Powerball) (opgericht in 1988 (negentienachtentachtig)) en The Big Game (nu MegaMillions) (opgericht in 1996 (negentienzesennegentig)) en de Europese EuroMillions (opgericht in 2004 (tweeduizend vier)).

Meer informatie over de geschiedenis van de loterij

Licenties voor het houden van loterijen, overheden, loterij-organisaties, kansspelbelasting en goede doelen (benificiënten)

Vandaag de dag wordt wereldwijd de licenties voor het houden (creëren en exploiteren) van loterijenafgegeven door de overheden aan loterij-organisaties. De organisaties werken aan de gang van zaken van het loterij-spel, maar ook de uitwerking ervan, loterij-spelregels en loterij-prijsuitreikingen.

Deels van de opbrengsten vloeit naar de schatkist (Staatskasvan het betreffende land, meestal in de vorm van “Kansspelbelasting” en een deel wordt aan de loterij-deelnemers uitbetaald. In de meeste gevallen gaat er ook een deel van de opbrengst naar goede doelen (benificiënten).

Wanneer is de Nederlandse loterij ontstaan? 

Wilt u weten wanneer de eerste Nederlandse loterij ontstaan is, of meer weten over de Nederlandse loterij geschiedenis zie dan de: geschiedenis van de Nederlandse loterijen.

Meespelen met een loterij of meerdere Nederlandse loterijen en meer informatie over de Nederlandse loterijen

Speel nu met een loterij of loterijen mee!

Wellicht wilt u meespelen met een loterij of meerdere loterijen bekijk: meespelen met de loterij. Voor meer informatie over de Nederlandse loterijen, zie ook de betreffende loterijen: de Staatsloterij, het Miljoenenspel, Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. 

Of ga eenvoudig en snel daar de website van de betreffende loterij van uw keuze, zie hieronder:

[adrotate banner=”35″]

[adrotate banner=”36″]

[adrotate banner=”37″]

[adrotate banner=”38″]

[adrotate banner=”39″]

 

 

Scroll to Top