Wat is een loterij?

Over Loterijde loterij

Een loterij is een kansspel, waarbij de loterij-deelnemers loterij-loten kopen voor een bepaalde prijs en van een bepaalde waarde.

Eén deel van opbrengst wordt altijd uitgekeerd aan loterij-prijzen, dit kunnen zowel loterij-geldprijzen (waaronder ook loterij-annuïteitenprijzen, waarbij periodiek bijvoorbeeld per maand een bepaald gewonnen geldbedrag uitgekeerd wordt), maar ook loterij-naturaprijzen (loterij-productprijzen).

Ook is er een goed doel (benificiënt) of zijn er meestal goede doelen (benificiënten) waar een deel van de inleg naar toe gaat, over loterij-prijzen dient ook vaak kansspelbelasting te betalen (zoals bij de loterijen in Nederland).

Wat voor een soort loterij-prijzen kan u bij de loterij winnen?

Men kan zowel loterij-geldprijzen als loterij-naturaprijzen (loterij-productprijzen winnen) zoals auto’s, fietsen, maar ook kleinere loterij-prijzen zoals een tegoedbon of gewonnen speelprijs.

Ook kan het bijwonen van een loterij-TV-show of een ander loterij-TV-programma, bij een loterij-prijs behoren, waar u bijvoorbeeld loterij-prijzen kan winnen of kans maakt finalist te worden in het spel en kans maakt grote loterij-prijzen te winnen.

De geschiedenis van de loterij en van de Nederlandse loterijen

Voor de geschiedenis van de loterij lees de: geschiedenis van de loterij en voor de Nederlandse loterij geschiedenis ziede geschiedenis van de Nederlandse loterijen hier vind u ook historische momenten van de Nederlandse loterijen.

Waar bestaat het loterij-lotnummer bij de loterij uit?

Bij de loterij is aan een loterij-lot altijd een cijfer- en/of nummercombinatie verbonden, maar ook eventueel (daarbij) een kleur of kleuren en/of letter of letters.

Bij sommige loterijen zoals bij de Goede Doelen Loterijen, kan dit uw postcode zijn (de loterij de Postcode Loterij), uw banknummer Iban-banknummer (de loterij de BankGiro Loterij) of uw 06-nummer (mobiele-telefoonnummer) (de loterij de VriendenLoterij) zijn.

Meer informatie over de loterij

Bij de loterijen vallen er meestal 1 (één) loterij-hoofdprijs of loterij-hoofdprijzen en/of een loterij-jackpot of  loterij jackpots te winnen. Maar ook vele kleinere loterij-prijzen.

Over loterij-prijzen dient men altijd kansspelbelasting te betalen.

De loterij-trekking is het moment dat loterij-prijzen aan loterij-loten worden gekoppeld, een willekeurig verloop is belangrijk en zelfs wettelijk verplicht. De loterij-trekkingssysteem dient altijd gecontroleerd en gecertificeerd te worden door het Nederlands Meetinstituut. Zo krijgt ieder loterij-lot een gelijke kans.

Loterij-tips; tips bij het meespelen met de loterij

Bij het meespelen van de loterijen komt niet uw talent, inzicht of deskundigheid aan de pas, met betrekking tot het winnen van mooie loterij-prijzen. Echter kunnen wij u alleen maar een aantal tips geven op onze website zie: tips bij het meespelen met de loterij.

Als u een grote loterij-prijswinnaar bent of mocht u het ooit worden

Mocht u ooit een (grote) loterij-prijswinnaar worden lees dan ook: wat te doen bij het winnen van een grote loterijprijs.

Kansspelbelasting

Soms dient u bij loterij-prijzen kansspelbelasting te betalen
Wanneer dien ik bij de loterij kansspelbelasting te betalen?

Bij gewonnen loterij-prijzen in de loterij, dient u in sommige gevallen kansspelbelasting te betalen. Lees hier meer over op onze website zie: kansspelbelasting bij de loterijen.

De notaris

De notaris is het controlerend orgaan bij het loterij-spel

De notaris houdt toezicht op de loterij, hij controleert de loterij-trekking en of alle loterij-prijzen door de loterij-toevalsgenerator, een loterij-computersoftware of betreffende loterij-trekkingsmachine (loterij-toevalsgenerator) zijn toegekend en of de loterij-trekking wel goed verloopt.

Wist u dat in 1983 (negentiendrieëntachtig) voor het eerst tijdens een live uitzending van de loterij de Lotto een balletje niet in de glazenbol terecht kwam, en die loterij-trekking (Lotto-trekking) ongeldig werd verklaar. Het kan gebeuren. Het aanwezig zijn van een notaris bij de loterij-trekking is wettelijk verplicht.

Toezicht houdende organisaties en instanties

De Nederlandse kansspelmarkt staat onder toezicht van verschillende instanties namelijk o.a.:
 • Ministerie van Veiligheid en Justitie;
 • Kansspelautoriteit (KSA);
 • De Notaris;
 • Het Nederlandse Meet instituut (NMI);
 • De externe Electronic Data Processing Auditor (EDP);
 • MVO accountant;
 • De Belastingdienst;
 • De VO-Accountant;
 • Autoriteit Consument en Markt (ACM);
 • De externe accountant;
 • Het College bescherming persoonsgegevens;
 • De Reclame Code Commissie;

En natuurlijk nog veel meer instanties (waaronder consumentenbelangenorganisaties).

Welke loterijen kennen we in Nederland? Alle loterijen in Nederland.

De loterij de Staatsloterij en het Miljoenenspel van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) alias de Nederlandse Staatsloterij

De loterij de Staatsloterij is de oudste loterij van Nederland, opgericht in 1726 (zeventientweeenzestig) (toen heette het de loterij de Generaliteitsloterij).

Elke maand op de 10e (tiende) is er een loterij-trekking (Staatsloterij-trekking), tevens zijn er 4 (vier) extra (speciale) loterij-trekkingen (Staatsloterij-trekkingen) op andere data, namelijk de loterij-trekkingen: de Koningsdagtrekking, Oranjetrekking, Gelukstrekking en Oudejaarstrekking.

De loterij de Staatsloterij staat bekend om zijn hoge loterij-uitkeringspercentage (Staatsloterij-uitkeringspercentage) en alle loterij-prijzen (Staatsloterij-prijzen) zijn belastingvrij, loterij-prijzen (Staatsloterij-prijzen) worden belastingvrij uitgekeerd.

[adrotate banner=”30″]

De loterij het Miljoenenspel is een vrije nieuwe wekelijkse loterij. Elke week is er een loterij-trekking (Miljoenenspel-trekking). Alle loterij-prijzen (Miljoenenspel-prijzen) zijn belastingvrij en ook hierbij geldt een hoge loterij-uitkeringspercentage (Miljoenenspel-uitkeringspercentage). 

Waar is het hoofdkantoor van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS)? 

Het hoofdkantoor van Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) alias de Nederlandse Staatsloterij bevind zich in Den Haag.

Zie ook: Waar is het hoofdkantoor van Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) en wat is het adres?

De loterijen de Lotto, Eurojackpot en Lucky Day van Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) alias De Lotto

De loterij de Lotto, is een loterij vorm waar u als deelnemer de juiste loterij-getallen (Lotto-getallen) moet raden en het loterij-bonusnummer (Lotto-bonusnummer) kleur.

[adrotate banner=”31″]

De loterij Eurojackpot is een van de grootste loterijen van Europa. Raad de juiste loterij-getallen (Eurojackpot-getallen) en de 2 (twee) loterij-bonusgetallen (Eurojackpot-bonusgetallen). 

Eurojackpot is een loterij in samenwerkingsverband van verschillende Europese loterijen, in verschillende Europese landen. Vanaf 1 februari (een februari) 2013 (tweeduizend dertien), zijn er 14 (veertien) deelnemende landen, namelijk: Nederland, Duitsland, Denemarken, Finland, Estland, Slovenië, Italië, IJsland, Kroatië, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden. 

Het loterij-spel de loterij Lucky Day, ook wel bekend als het spel “Keno“. 

Waar is het hoofdkantoor van de Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS)?

Het hoofdkantoor van de Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) alias De Lotto bevind zich in Rijswijk. 

Zie ook: Waar is het hoofdkantoor van Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) en wat is het adres?

De Goede Doelen Loterijen: de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V.

Bij de loterij de loterij de Nationale Postcode Loterij is uw postcode uw loterij-lotnummer (Nationale Postcode Loterij-lotnummer), bij de loterij de BankGiro Loterij is uw Iban-banknummer uw loterij-lotnummer (BankGiro Loterij-lotnummer) en bij de loterij de VriendenLoterij uw 06-nummer (mobiele-telefoonnummer) uw loterij-lotnummer (VriendenLoterij-lotnummer).

Omdat minstens 50% (vijftig procent) van de opbrengst naar goede doelen (benificiënten) gaat, mogen deze loterijen zich profileren als “Goede Doelen Loterijen“.

[adrotate banner=”32″]

[adrotate banner=”33″]

[adrotate banner=”34″]

Waar is het hoofdkantoor van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V.?

Het hoofdkantoor van Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. bevind zich in Amsterdam.

Zie ook: Waar is het hoofdkantoor van Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. en wat is het adres?

Meer informatie op onze website over en te maken met de loterij en loterijen in Nederland

Wilt u loterij-loten kopen? Bekijk rustig eens onze hoofdpagina: loterijen en loten vergelijken. Zie ook op onze website kort en krachtig: de cijfers en feiten van de loterijen. Misschien speelt u al mee en wilt u weten hoe u de loterij-trekkingsuitslagen kan bekijken? Of u hoe een loterij kan opzeggen, loterij-lot of loterij-loten kan opzeggen, als u automatisch meespeelt? Zie: loterij opzeggen.

Scroll to Top